Mikä on Pond5 Public Domain-projekti?

Pond5 on äärimmäisen iloinen Public Domain-sisällön tarjonnan aloittamisesta Pond5 Public Domain- projektin kautta verkkosivuillaan. Me tuomme tämän Public Domain-sisällön kaikkien käyttäjiemme saataville täysin ilmaiseksi, jotta käyttäjämme voivat löytää uudelleen ihmiskunnan historian ja rakentaa sen päälle omissa luovissa projekteissaan. Olemme määrittäneet sisältöä “Public Domain- sisällöksi” silloin kun olemme uskoneet, että sisältö on Yhdysvaltojen tekijänoikeuslain mukaan Public Domainissa, joka tarkoittaa sitä, että aineiston käyttämiselle ei ole tekijänoikeudellisia rajoituksia.

Mikä on tekijänoikeuslaki? Sovelletaanko sitä Public Domain-aineistoon?

Luovat teokset – joita me kutsumme "sisällöksi"- ovat yleensä tekijänoikeuslain suojaamia, joka tarkoittaa sitä, että kuka tahansa, joka haluaa kopioida, julkaista, valmistaa kappaleita, jaella, esittää julkisesti, tai muutoin levittää yleisön keskuuteen, yhdistää teoksia tai teoksien osia, tehdä johdannaisia alkuperäisestä aineistosta, tarvitsee käyttö- ja julkaisuluvan tekijänoikeuden omistajalta – ellei jokin tekijänoikeuslain poikkeuspykälä salli haluttua käyttötapaa (eli "fair use" poikkeusta voidaan soveltaa). Public Domain-sisältö sen sijaan on sisältöä, joka ei ole tekijänoikeuslain suojaamaa ja siten se kuuluu kaikille.

Miten jokin aineisto päätyy Public Domainiin?

Public Domain on englanninkielinen termi, jota käytetään mm. Englannissa ja Yhdysvalloissa. Public Domain-sisältö kuuluu yleensä johonkin näistä kolmesta kategoriasta:

1. Teokset, jotka on luonut Yhdysvaltojen hallitus tai jokin osavaltio, paikalliset ja ulkomaiset hallitukset.
  2. Sisältö, jonka tekijä tai muu tekijänoikeuksien haltija on luovuttanut Public Domainiin - joko tietoisesti tai laiminlyöden tarvittavat tekijänoikeuslain mukaiset toimenpiteet tekijänoikeuden säilyttämiseksi.
  3. Sisältö, joka joskus on ollut tekijänoikeuden suojaamaa, mutta jonka tekijänoikeuden suoja on ajan kuluessa vanhentunut.

Mitkä ovat Public Domain-sisältömme lähteet?

Olemme pääsääntöisesti hankkineet Public Domain-sisältömme seuraavista lähteistä:

1. Yhdysvaltojen hallituksen verkkosivuilta ja muista Yhdysvaltojen hallituksen luovan työn arkistoista.
  2. Muista hyvämaineisista verkossa ja muualla toimivista Public Domain-sisältökokoelmista.
  3. Sisällöstä, jonka kuraattorimme ja taiteilijamme ovat tarkastaneet ja joka perustuen tuohon tarkastukseen on uskomuksemme mukaan Public Domain-sisältöä.

Haluatko lisätietoa? Tutustu ohjekeskuksemme muihin Pond5 Public Domain-artikkeleihin, vieraile projektin kotisivulla, tai katso meidän “Public Domain 101" video alapuolelta. Voit myös klikata tähän lukeaksesi Pond5:n käyttölisenssin ja täydellisen Public Domain vastuuvapauslausekkeen.