Mikä on alkuperäisteos? Tulisiko minun olla huolissani siitä?

Mikä on alkuperäisteos? Tulisiko minun olla huolissani siitä?

Kaikkien musiikillisten teosten, näyttämötaiteen teosten, koreografisten teosten ja kirjallisuusteosten ääni- tai videotallenteiden katsotaan sisältävän kaksi itsenäistä teosta (ja ne sisältävät siis potentiaalisesti kahta erillistä tekijänoikeussuojaa):

1. alkuperäinen musiikillinen, koreografinen, draamallinen tai kirjallinen teos ja
  2. alkuperäisen teoksen tallenne.

Joten jos alkuperäisteoksen katsotaan kuuluvan Public Domain-sisältöön (esim. Mozartin ooppera), se ei välttämättä tarkoita, että kyseisen teoksen tallenne on Public Domainissa. Päinvastaisuutta saatetaan soveltaa Yhdysvaltain hallituksen tekijänoikeuden alaisiin musiikki- koreografisiin-, näyttämötaiteen-, tai kirjallisuusteoksiin (esimerkiksi julkinen puhe henkilöltä, joka ei ole hallituksen virkamies - vaikka puheen toimituksellinen käyttö saatetaan usein katsoa olevan “Fair Use” alaista käyttöä). Pond5:n kuraattorit ovat olleet erityisen tarkkoja näistä asioista valitessaan aineistoa sivuillemme. Jos kuitenkin olet sitä mieltä, että olemme tehneet jonkin virheen yksittäisen tiedoston arvioinnissamme, tarkistaaksesi kyseisen tiedoston statuksen, ole hyvä ja ota yhteyttä kyseisen tiedoston lähteeseen seuraamalla tiedoston tiedot-sivulla olevaa lähdelinkkiä. Informoithan myös meitä saamastasi vastauksesta.   Haluatko lisätietoa? Klikkaa tähän lukeaksesi Pond5:n Royalty Free käyttölisenssin, tutustu muihin ohjekeskuksemme Public Domain-projektia käsitteleviin artikkeleihin, tutustu tähän Cornell University Libraryn Peter B. Hirtlen laatimaan Yhdysvaltojen tekijänoikeudesta ja Public Domainista kertovaan kattavaan taulukkoon ja katso meidän "Public Domain 101" video alapuolelta.