Mitä ovat moraaliset oikeudet? Tulisiko minun olla huolissani niistä?

Mitä ovat moraaliset oikeudet? Tulisiko minun olla huolissani niistä?

Tekijällä saattaa olla teokseen “moraalisia oikeuksia” siitäkin huolimatta, että tekijänoikeuden suoja-aika on vanhentunut ja teos on sitä kautta Public Domainissa. Moraalisten oikeuksien käsite on laajalti tunnustettu, mutta sisältö vaihtelee eri maissa; eli se on vahvempi Saksassa ja Ranskassa, josta se on lähtöisin ja heikompi USA:ssa. Mutta moraalisten oikeuksien ydinasia on, että moraaliset oikeudet kieltävät mm. plagioimasta, väärentämästä tai käyttämästä loukkaavalla tavalla tekijän teosta (respektioikeus). Tekijällä on myös oikeus tulla hyvän tavan mukaisesti mainituksi kun teosta käytetään (isyysoikeus).

Haluatko lisätietoa? Klikkaa tähän lukeaksesi Pond5:n Royalty-Free käyttölisenssin, tutustu Pond5 Public Domain- projektiartikkeleihin ohjekeskuksessamme, tai katso "Public Domain 101" video alapuolella.